War Heritage Institute

  • banner%20webnl

Paul Sobol, een van de laatste getuigen van Auschwitz, heeft ons gisteren verlaten

Paul Sobol, een van de laatste getuigen van Auschwitz, heeft ons gisteren op 93-jarige leeftijd verlaten.

Paul Sobol was een van de allerlaatste Belgische getuigen van de horror van het kamp van Auschwitz. Hij werd geboren in 1926, was van Joodse afkomst, werd op 13 juni 1944 met heel zijn familie in Brussel aangehouden en met het XXVIe konvooi op 31 juli 1944 vanuit Mechelen naar Auschwitz gedeporteerd.

Ter plaatse ontsnapte hij ternauwernood aan de onmiddellijke uitroeiing in de gaskamers. Hij werd voor de arbeid geselecteerd en onderging de verschrikkelijke beproeving van het leven in de concentratiekampen. Hij werd in januari 1945 door de Russische roepen bevrijd: hij had zijn deportatie overleefd.

Vanaf 1987 besloot hij, zoals vele anderen in die tijd, te gaan getuigen, wat hij heel zijn leven lang is blijven doen. Hij ontmoette jarenlang tienduizenden leerlingen. Paul getuigde gedurende tientallen jaren niet enkel voor de groepen van de Stichting Auschwitz waar hij een van de beheerders van was, maar ook ten voordele van talloze instellingen die de herdenkingsopdracht vervullen, zoals het voormalige IV-NIOOO of het War Heritage Institute.

Het is met veel spijt dat het War Heritage Institute afscheid neemt van een van de laatste getuigenisdoorgevers van de Shoah.

Photos © Jerusalem Piérard WHI