War Heritage Institute

  • banner%20webnl

Nieuws

Ontdek aan de hand van dit boek een vergeten avontuur, namelijk dat van de “nationale regimenten” die in de Oostenrijkse Nederlanden werden gerekruteerd, anders gezegd: in wat vandaag België is. Ze namen het op tegen Frederik de Grote en Napoleon. Deze vrijwillige elitesoldaten waren niet zo talrijk, maar genoten des te meer faam, want de Habsburgse “Walen” namen aan alle veldslagen deel. Meer nog, hun officieren – edellieden uit een nochtans eerder beperkt territorium – werkten een uiterst professionele militaire traditie uit. Ze speelden een essentiële rol in de bevelvoering en het militaire denken van het Oost...

Meer weten...

Het Koninklijk Legermuseum wil zijn jongste museumfans tijdens de krokusvakantie meenemen in zijn vernieuwde tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog naar de creatieve kant van de oorlog. Verschillende kunstenaars creëerden tijdens hun rustpauzes mooie objecten, foto’s schilderijen… En kunst werd ook doelgericht ingezet.

Meer info? Check https://www.krokuskriebels.be/activiteit/beeldende-kunst-uit-de-groote-oorlog

Meer weten...

Het War Heritage Institute en zijn 6 sites wensen u voor 2021 ...

  • Lachbuien, tegen de neerslachtigheid;
  • Goedheid, om te delen;
  • Durf, om zichzelf heruit te vinden;
  • Kracht, om door te zetten;
  • Hoop, om u op te fleuren!

Klik hier voor de videoversie

Meer weten...

Heb je al eens een site van het War Heritage Institute bezocht? Of ben je dat binnenkort of later van zin? Doe mee met de enquête van het War Heritage Institute en geef aan hoe je een bezoek aan het War Heritage Institute ziet.

Dat geeft ons de kans om in de toekomst je bezoek nog beter af te stemmen op je wensen.

Klik hier.

Meer weten...

Verleden dinsdag werd het “Tankmas 2020”-evenement van het Bovington Tank Museum in streaming aan het grote publiek voorgesteld. Het War Heritage Institute werd uitgenodigd om aan dat evenement deel te nemen door een korte videoreportage over zijn collecties aan te leveren. De stream was een succes en werd door duizenden mensen gevolgd: bijna 40.000 views tot op heden!

Ontdek de prachtige reportage via onderstaande links:

→ De volledige video: https://www.youtube.com/watch?v=U0GxUGkgNa0

→ Het fragment van het War Heritage Institute: https://youtu.be/U0GxUGkgNa0?t=6999

→ De Facebook Live: ht...

Meer weten...

We vestigen uw aandacht op een mooie reportage over de Doornikse schilder Fernand Allard L'Olivier, gerealiseerd door Notélé. Het Koninklijk Legermuseum bewaart de grootste collectie van de werken die deze officiële schilder van het Belgische leger aan de Eerste Wereldoorlog wijdde. Te bekijken!

https://www.notele.be/it92-media89559--falo-de-l-escaut-au-fleuve-congo-portrait-du-peintre-tournaisien-fernand-allard-l-olivier-1883-1933.html?fbclid=IwAR2OdR5WhWdQz6rCDnMn5zxyUksWlSh001R8PlIx3g1drDyP2LNRQf24SnM

Meer weten...

Honderden liefdesbrieven geschreven tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ternauwernood van vernietiging gered. Ze konden aan de familie worden overgemaakt dankzij een oproep op Twitter door Cécile, een medewerkster van een studiebureau voor milieuaangelegenheden in Aix-en-Provence (Bouches du Rhône) die voor enkele dagen naar de stortplaats van Saint-Jean-d’Angély (Charente-Maritime) was overgeplaatst geweest. Ze besloot een oproep op Twitter te plaatsen om de familie van de schrijver en de bestemmelinge terug te vinden. Haar boodschap werd meer dan 10.000 keer gedeeld … en Cécile bereikte haar doel: een familie...

Meer weten...

De plechtigheden voor de 76e verjaardag van de Slag om de Ardennen verliepen dit jaar zonder publiek en het Nuts-weekend in Bastenaken was dus virtueel.

Bastogne Barracks had geen activiteiten georganiseerd, maar de grote hal met de voertuigen was mits reservatie wel toegankelijk. Het weekend kende drie hoogtepunten: de inhuldiging het monument ter ere van de verpleegsters Renée Lemaire en Augusta Chiwy, de onthulling van de dankplaat voor de Amerikaanse schenkers op de Mardasson en om de officiële plechtigheden af te ronden werd ook het volledig vernieuwde Boggess fort ingehuldigd. Drie voertuigen van Bastog...

Meer weten...

De uniformiteit op militaire begraafplaatsen is eigen aan Defensie. Op de Belgische militaire begraafplaats van Steenkerke springt de grafsteen van Joseph Naus er echter tussenuit. Een Duitse kogel maakte in de loopgraven van Pervijze een einde aan het leven van de 19-jarige soldaat Naus. Hij is één van de weinigen die begraven werd onder een grafsteen die sterk afwijkt van het gekende Belgische model.

Met dank aan Jean-Luc Baerckmans voor de aangeleverde informatie!

Meer weten...

De Dag van de Mensenrechten wordt elk jaar gevierd op 10 december omdat op die dag in 1948 de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd aangenomen door de Algemene vergadering van de Verenigde Naties. Deze tekst geven de basisrechten of grondrechten weer en is tot op heden van grote betekenis als algemene morele en juridische standaard en wordt vaak gebruikt als bron voor nieuwe internationale verdragen of aanpassingen aan de grondwet. Mensenrechtenactivisten en organisaties gebruiken ze als referentie voor hun werking.

Alle landen die lid zijn van de VN worden jaarlijks uitgenodigd deze gebeurtenis...

Meer weten...