War Heritage Institute

Het object van de maand: de drone

Remembering the past, building the Future


Ontdek elke maand een object uit onze collecties.

Remembering the past …

Aan het einde van de jaren ’30 begon het Amerikaanse bedrijf Radioplane Company met de productie van drones om luchtafweergeschut te trainen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden bijna 9.400 OQ-3 Radioplanes (het model op de foto hieronder) geproduceerd. Vanaf 1946 produceert het bedrijf een verder ontwikkeld model, de OQ-19, dat staat opgesteld in de Grote Hal van het Legermuseum. Dit model wordt gekatapulteerd en aangedreven door een 72 CV-motor, waarmee het een snelheid van 370 km/u kan halen en 90 minuten in de lucht kan blijven. De jonge vrouw die in 1945 met de drone poseert is een werkneemster van het bedrijf Radioplane Company. Haar naam is Norma Jean Dougherty en ze zal later wereldberoemd worden als Marilyn Monroe !

© Moors Michael

Building the futur …

Verkeerscontrole, opmeten van de schade van natuurrampen, bosbrandcontrole, controle van de elektriciteitsnetwerken, levering van pakjes, topografisch onderzoek, zoeken naar criminelen,... , drones worden niet enkel meer gebruikt voor militaire doeleinden, maar zijn ook steeds vaker terug te vinden in het dagelijkse leven. Het Belgische leger stelt bijvoorbeeld twee drones van het type B-Hunter ten dienste van het Maritiem Informatiekruispunt, zodat toeristen aan de Noordzeekust kunnen genieten van veilige (verkeerscontrole) en propere (controle van de vervuiling) stranden. Dit fascinerende beestje, dat nu in een vereenvoudigde versie ook in de winkel te koop is, heeft steeds meer fans. Op sociale media maakt de selfie plaats voor de dronie, een kort filmpje waarin men kan tonen waar men zich bevindt door vanuit een close-up uit te zoomen terwijl de drone opstijgt. Allerhande sportievelingen doen al mee aan deze hype en gooien hoge ogen op het web met hun filmpjes waarin ze straffe toeren uithalen.

Norma Jean Dougherty (Marilyn Monroe) in de Radioplane Company, Burbank, California, 1945, gefotografeerd door David Conover.


Ontdek ook ons multi-pass ticket en bezoek onze verschillende sites!